Tvätt

De flesta hushåll i Sverige har mjukt vatten

Vilket gör att zeoliterna i tvättmedlet bara blir ett onödigt utfyllnadsmedel. Zeolit är också den störst anledningen till kontakteksem vid tvättmedelsallergier då dem ofta stannar kvar i kläderna efter tvätt!

De flesta tvättmedel på marknaden idag innehåller zeolit.

Zeolit

Zeoliterna är mineralpartiklar som tillsätts i tvättmedlet för att göra vattnet mjukare och öka tvätteffekten, berättar Mats Bohgard, professor vid avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi.

Att tvättmedel med zeoliter i dammar är något som varit känt i många år inom tvätteribranchen, men Mats Bohgard och hans kollegor är de första som gjort systematiska mätningar kring det här. Luftanalyser visar att koncentrationen av damm var mellan 5 och 100 gånger högre hos de som använt zeolittvättmedel jämfört med hos de som använt tvättmedel utan.

Problemet är att mycket av zeoliterna blir kvar i tvätten även efter sköljning eftersom många av dagens tvättmaskiner är så vattensnåla. Dessutom hjälper torktumlare av kondenstyp till att sprida zeolitdammet ännu mer. Om zeolitdammet är farligt för hälsan eller om bara är ett renhållningsproblem, det vet man inte idag. Det är något Lundaforskarna gärna vill ta reda på i framtida samarbeten med medicinsk expertis.

Zeoliter är också ofta anledningen till igensättning i rör och avlopp.

Alla våra tvättmedel är helt zeolitfria! Vilket gör att du får ut fler tvättar ur varje kilo, samt att du säkert och tryggt kan använda vårt parfymfria alternativ trots tvättmedels- och parfymallergi.